CulinaryOn to wyjątkowe miejsce nie tylko na mapie Warszawy, ale także Polski, w którym spotykają się i współpracują ze sobą dwaj wybitni szefowie kuchni. Największe studio w Azji i Europie oraz wyjątkowy gastronomiczny plac zabaw to nie tylko rozrywka, ale także profesjonalizm na mistrzowskim poziomie. Bo czym byłby „Kulinarny Disneyland” bez znamienitych kucharzy, dzięki którym będzie można przygotowywać wyszukane potrawy z całego świata?
Luca Guardino, Executive Chef CulinaryOn
Kulinarna przygoda Luki to gotowy materiał na film z gotowaniem w roli głównej. Wszystko zaczęło się w 2012 r. na Sycylii, gdzie Luca wspólnie z rodziną prowadził małą restaurację i firmę cateringową. Podstaw sztuki kulinarnej nauczyłem się od mojego ojca Lorenzo oraz mentora Giuseppe D’angelo. Obaj są szefami i profesorami sztuki kulinarnej. Moimi pasjami, poza jedzeniem, są muzyka, podróże i pogłębianie wiedzy na temat świata – mówi Luca Guardino, Executive Chef CulinaryOn.
Wraz z upływem czasu jego pasja i ambicje do gotowania tylko rosły, więc zdecydował się na wyprowadzkę, aby móc poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Najpierw przeniósł się do Moskwy, później do Singapuru i Japonii, gdzie szlifował umiejętności i zdobywał międzynarodowe doświadczenie. Tam miał możliwość współpracować z kilkoma najlepszymi szefami kuchni na świecie i otworzyć się na zupełnie nowe perspektywy. W moskiewskiej restauracji Semifreddo, posiadającej 2 gwiazdki Michelin, pracował u boku wybitnych szefów – Nino Graziano i Luki Verdoliniego. Natomiast w Tokio pobierał nauki u samego Luki Fantina (Top 50 Best World San Pellegrino). Ponadto doskonalił się na wielu kursach, między innymi Boscolo Etoile Academy we Włoszech.
Teraz nadszedł czas na Warszawę. Tutaj będzie szefował nowo otwierającemu się studiu kulinarnemu CulinaryOn, działającym w prestiżowej lokalizacji na Placu Trzech Krzyży. Zajmę się przygotowaniem wszystkich procesów oraz doboru menu tak, aby zaskoczyć gości orientalnymi smakami ze światowej kuchni – dodaje Luca Guardino.
Tomasz Królikowski – szef kuchni CulinaryOn
To szef kuchni i doradca kulinarny dobrze znany w polskiej gastronomi, związany z nią nieprzerwanie od ponad 20 lat. Od 2013 roku z powodzeniem prowadzi liczne pokazy kulinarne oraz eventy kulturalne, mające na celu promowanie dobrej praktyki i kultury w kuchni. Prowadzone przez niego spotkania odbywają się w niespotykanej atmosferze, zawsze cechują je indywidualne podejście do programu, kreatywne połączenia smakowe i zaskakująca forma podania przygotowanych potraw. Zainspirowany został licznymi podróżami, m.in. do Włoch, Malty, Chorwacji, Wielkiej Brytanii, Irlandii, czy Niemiec. Zdobywanym tam doświadczeniem chętnie dzieli się z innymi. Jak na znakomitego szefa kuchni przystało, zawsze podchodzi do produktu indywidualnie, próbując pokazać go w różnych odsłonach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.
Wszystko zaczęło się w moim rodzinnym domu, w którym gotowała moja babcia. To były czasy, kiedy w sklepach wszystkiego brakowało, więc z kilku dostępnych na co dzień produktów, jeszcze z dwoma braćmi, którzy także są kucharzami, przygotowywaliśmy zróżnicowane potrawy. Tak zrodziła się moja pasja do gotowania, miłość i chemia do kuchni, które dzięki nauce, zdobytemu doświadczeniu i podróżom zaprowadziły mnie w miejsce, w którym jestem teraz – mówi Tomasz Królikowski, szef kuchni w CulinaryOn.
Na co dzień współpracuje z porannym programem TVP2 – Pytanie na Śniadanie, pokazując widzom, jak kreatywnie, a zarazem w prosty sposób zaskakiwać w kuchni. Działa również z bracią kucharską – Euro Toques Poland, propagując dobrą praktykę i kulturę. Pracuje tam także z młodymi adeptami, prowadząc szkolenia w szkołach gastronomicznych. Podnosi standardy restauracji z menu roślinnym, mięsnym i rybnym.
Ponadto prowadzi autorskie pokazy kulinarne pokazując wysoki poziom polskiej produkcji rolnej i przetwórstwa rybnego na targach międzynarodowych, takich jak Global Seafood, Grune Woche czy Hotelimpia.
Link do strony artykułu: https://uww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/wybitni-szefowie-kuchni-razem-na-jednej-scenie